Home Renginiai Dalijamės patirtimi ir pastebėjimais
Dalijamės patirtimi ir pastebėjimais

ALYTAUS MIESTO MOKYKLŲ MOKINIŲ ISTORIJOS KONKURSAI

 

                      Dabartinėje Lietuvos švietimo sistemoje prasidėjęs tiksliųjų mokslų reikšmės bumas ir didėjanti abiturientų emigracija į Europos universitetus, istorijos mokslą daro nepopuliarų. Vis daugiau gabių mokinių renkasi tiksliuosius mokslus, o ne istoriją. Istorijos mokytojai tuo susirūpinę. Labai svarbu populiarinti istorijos mokslą, kad jis netaptų antrarūšiu dalyku.

   Šiais konkursais mes tikimės sudominti didesnį skaičių gabių mokinių, kuriems Lietuvos ir Europos istorijos žinojimas taptų intelekto kriterijumi. Be to, respublikinėje istorijos olimpiadoje dalyvauja tik vyresniųjų klasių mokiniai, žemesniųjų klasių mokiniai neturi atitinkamo konkurso. Kartais su pavydu mes žiūrime į kitus dalykus, kurie turi olimpiadas ir žemesnėse klasėse.

Alytaus istorijos mokytojų iniciatyva ir savo lėšomis jau porą metų organizuojami 7-10 klasių istorijos konkursai. 2014 m. kovo mėn. jau ketvirtą kartą vyko tradiciniai istorijos konkursai, kuriuos organizuoja Alytaus miesto mokyklų istorijos mokytojų metodinis būrelis.

   Konkursų tikslai yra skatinti mokinius domėtis istorija, plėsti mokinių žinias ir istorijos problemų sprendimo gebėjimą; padėti atsiskleisti geriausiai istoriją išmanantiems, ja besidomintiems mokiniams; atkreipti mokinių dėmesį į svarbias istorines temas. Be abejo, norėjosi ir pasivaržyti tarpusavyje, pasižiūrėti, kaip sekasi mūsų mokiniams, lyginant su kitų miesto mokyklų mokiniais. Konkursuose dalyvavo 7 -10 (I – II gimnazijos) klasių mokiniai. Konkurso komisijose dirbo dauguma Alytaus miesto mokyklų istorijos mokytojų.

   Daugiausiai prizinių vietų (I-III) pelnė Šaltinių pagrindinės mokyklos ir Šv. Benedikto gimnazijos mokiniai.

   Istorijos konkursų užduotys buvo rengiamos remiantis ,,Pagrindinio ugdymo bendrosiomis programomis/socialinis ugdymas/istorija“. Literatūra, kuri buvo rekomenduota ruoštis konkursams buvo keturių leidyklų vadovėliai: ,,Briedžio“, ,,Baltų lankų“, ,,Krontos“ ir ,,Šviesos“.

   Šiemet parašėme ta tema projektą ir mūsų savivaldybė skyrė lėšų konkurso dalyviams paskatinti. Planuojame nugalėtojams edukacinę kelionę į Valdovų rūmus. Konkursai tapo tradicija ir juos remia savivaldybė, todėl turime viziją, kad mūsų idėją palaikys, sakykim, kitos Pietų Lietuvos mokyklos. Jei pavyktų susitarti, susiderinti, galėtume organizuoti viso regiono jaunųjų istorikų konkursus. Mokiniams visada smagu varžytis, o mokytojams – kūrybiškai pabendrauti. Kviečiame bendradarbiauti!

Virginija Svinkūnienė

Alytaus miesto mokyklų istorijos mokytojų

metodinio būrelio pirmininkė

Ramutė Volkuvienė, LIMA, Alytaus skyriaus pirmininkė