Home Istorija Lietuvos istorija
Skelbiami „Lietuvos istorijos žinovo” klausimai ir atsakymai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Administratorius   
Penktadienis, 13 kovas 2015 22:17

 Nacionalinio konkurso „Lietuvos istorijos žinovas“  atsakymai

teisingi atsakymai

 

Skelbiame pirmą kartą vykusio nacionalinio konkurso „Lietuvos istorijos žinovas” klausimus ir atsakymus. Dėkojame visiems dalyvavusiems.

 Nacionalinio konkurso „Lietuvos istorijos žinovas“  atsakymai 

1.

Romėnų istorikas Tacitas I a. veikale „Germanija“ rašė: „Dešinysis Svebų jūros krantas skalauja aisčių gentis [...] Jie garbina dievų motiną. Retai vartoja kalavijus, dažniau vėzdus. Javus ir kitokius augalus augina uoliau negu tingūs germanai. Jie ieško naudos ir jūroje, seklumose ir pačioje jos pakrantėje jie vieninteliai renka gintarą, kurį vadina glesum“. Koks yra kitas Tacito aprašytų aisčių genčių pavadinimas, pradėtas vartoti XIX a.?

Baltai

2.

 „... metais šventasis Brunonas, vadinamas Bonifacu, arkivyskupas ir vienuolis, vienuoliktais savo atsivertimo metais Rusijos ir Lietuvos pasienyje pagonių trenktas į galvą, su 18 saviškių kovo 9 dieną nukeliavo į dangų.“ Nurodykite metus, kuriais prasideda šis tekstas.

1009 m.

3.

Nurodykite vienintelės karališkosios Lietuvos valdovų poros vardus.

Mindaugas ir Morta

4.

Kuris Lietuvos didysis kunigaikštis išgarsino Vilnių savo rūmuose sukaupęs vieną didžiausių bibliotekų ir gobelenų kolekcijų Europoje?

 

Žygimantas Augustas

5.

Nurodykite tautą, kuriai, anot pasakojimų, Lietuvos didysis kunigaikštis patikėjęs saugoti Trakų miestą ir pilį.

Karaimai

6.

Koks buvo Mindaugo pasiuntinio pas Romos popiežių Inocentą IV krikšto ir karūnacijos klausimu, ir taip pat pirmojo žinomo Lietuvos diplomato vardas?

Parbus

7.

Kuris dabartinės Lietuvos Respublikos miestas pirmasis (XIII a.) gavo savivaldos teises?

 

Klaipėda

8.

Koks Lietuvos pagonio valdovo dukters, tapusios pirmąja lietuvaite kitos valstybės karaliene, vardas?

Aldona (Ona)

9.

Kuriam Lietuvos didžiajam kunigaikščiui priklauso šie žodžiai: „Pirmiau geležis vašku taps ir vanduo į plieną pavirs, negu iš mūsų išėjusį žodį atšauksime“?

Gediminui

10.

Kokiame mieste palaidotas Kęstučio sūnus, vienas žymiausių pagoniškos Lietuvos politinių pabėgėlių, Šv. Romos imperijos imperatoriaus Karolio IV dvariškis Henrikas Butautas?

Prahoje

11.

Kuris Lietuvos valdovas ir vienintelis Lenkijos karalius iš Jogailaičių dinastijos yra palaidotas Vilniaus arkikatedroje?

Aleksandras

12.

Koks nuo XV a. pabaigos buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (toliau – LDK)  vyriausiojo kariuomenės vado titulas?

 

Etmonas

13.

2013 m. pabaigoje Vilniuje vyko Rytų partnerystės viršūnių susitikimas. Kuriame LDK mieste vyko pirmasis europinio masto valdovų susitikimas, kurio metu Šv. Romos valdovas vienintelį kartą lankėsi LDK teritorijoje?

Luckas

14.

Kaip vadinosi Ukrainos žemė, kurios kunigaikščiai XIII a. dėl dominavimo regione konkuravo su Mindaugu, nuo XIV a. pirmos pusės priklausė LDK, o Liublino unijos išvakarėse priskirta Lenkijai?

 

Voluinė (Volynė)

15.

Kurios šalies kilmingieji 1421 m. pasiūlė Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Vytautui savo valstybės karūną?

 

Čekijos

16.

 „... yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas. Sunaikink ją – sunaikinsi santaiką, vienybę ir gerovę. Sunaikink ją – užtemdysi saulę danguje, sumaišysi pasaulio tvarką, atimsi gyvybę ir garbę.“ Kokiu žodžiu prasideda ši citata iš Mikalojaus Daukšos „Prakalbos į malonųjį skaitytoją“?

 

Kalba

17.

Baltarusiams Vilnius – jų pirmos spausdintos knygos gimimo vieta. Nurodykite asmenį LDK įsteigusį pirmąją spaustuvę ir išleidusį šią knygą?

Pranciškus Skorina

18.

Šis žmogus – viena labiausiai pasaulyje žinomų LDK asmenybių. Daug nusipelnė Lietuvos žydų kultūrai, sukūrė veikalų iš beveik visų to meto žydų mokslo sričių ir gerokai prisidėjo prie to, jog Vilnius iki šiol vadinamas Lietuvos Jeruzale. Nurodykite šį asmenį.  

Vilniaus Gaonas

19.

Šį Lietuvos baroko perlą fundavo LDK kancleris Kristupas Zigmantas Pacas, o projektavo iškilus italų architektas Džambatista Fredianis. Ansamblio pastatai sugrupuoti simetriškai pagal vakarų-rytų krypties ašį, kurios centre – įspūdinga bažnyčia. Kaip vadinamas šis ansamblis?

Pažaislio vienuolynas

20.

Nurodykite reformatą, Vilniuje įsteigusį mokyklą. Jis - religinis disidentas, vienas iš Karaliaučiaus universiteto kūrėjų.

Abraomas Kulvietis

21.

Savo darbus jis pasirašinėjo šiais slapyvardžiais: Jokūbas Laukys, Motiejus Šauklys, Antanas Vareikis ir kitais. Vieni sako, kad tai darė jis iš kuklumo – nenorėjęs garsintis, o kiti – esą, norėjęs kitataučiams parodyti, jog lietuvių tauta turinti daug mokytų žmonių. Nurodykite šį asmenį.

Simonas Daukantas

22.

Ši giminė XVII a. antroje pusėje buvo stipriausia Lietuvoje, davė LDK daugybę ministrų ir kitų iškilių asmenų, Ružanuose pasistatė įspūdingus rūmus, kurių vidinis kiemas buvo futbolo aikštės dydžio. Šios giminės galybė buvo sutriuškinta 1700 m. Valkininkų mūšyje. Apie kokią giminę kalbama?

Sapiegos

23.

Šis miestelis ilgai laikytas Žemaitijos sostine. Čia rezidavo Žemaitijos seniūnai, veikė jėzuitų kolegija ir benediktinių vienuolynas. Apie kokį Žemaitijos miestelį kalbama?

Kražiai

24.

XIX a. visuomenė – luominė visuomenė. Taip pat – kintanti ir modernėjanti visuomenė. 1861–1865 m. JAV vyko pilietinis karas, kurio metu buvo panaikinta vergija. Kokia reikšminga socialinė reforma įvyko tuometinėje Lietuvoje?

 

Panaikinta baudžiava

25.

XVI a. pradžioje gyvenęs Romos popiežius Leonas X garsėjo pomėgiu kolekcionuoti retus gyvūnus. Kokiu žvėrimi jo kolekciją norėjo papildyti LDK poetas Mikalojus Husovianas?

Stumbras

26.

Kokias svarbias valstybės pareigas Žygimanto Senojo laikais ėjo žydų kilmės miestietis Abraomas Jozefavičius?

Iždininkas

27.

Šis dokumentų kompleksas buvo kuriamas maždaug 400 metų ir saugotas Vilniaus Žemutinėje pilyje. XVIII a. pabaigoje Lietuva jo neteko. 1920 m. viena valstybė buvo pažadėjusi jį grąžinti Lietuvai, tačiau pažado neištęsėjo. Nurodykite šio dokumentų komplekso pavadinimą.

Lietuvos Metrika

28.

Šis žmogus buvo kunigaikštis, memuaristas, kardinolas, konklavose rinkęs popiežius Inocentą IX ir Klemensą VIII. Palaidotas Romos jėzuitų Švenčiausiojo Jėzaus vardo (Il Gesu) bažnyčioje, kur išlikęs ir jo antkapis. Nurodykite šio Lietuvos didiko vardą ir pavardę.

Jurgis Radvila

29.

Šį socialinį ir ekonominį darinį savo valdose sukūrė LDK didikas, dvasininkas Paulius Ksaveras Bžostovskis. Šiame valstybėle valstybėje tapusiame dvare valstiečiai turėjo laisvę, savivaldą, savus pinigus, aktyviai vertėsi amatais ir prekyba. Teigiama, jog ši bendruomenė įkūnijo Apšvietos epochos dvasią. Kaip vadinosi ši valstybėlė valstybėje?

Paulavos respublika

30.

Kauno gubernijos dvarų degtinės varyklose 1857 m. buvo pagaminti 900000 kibirų degtinės, o 1860 m. tik 129194. Kokia asmenybė savo ganytojiška veikla taip sužlugdė degtinės gamybą ir siekė įkvėpti žmones gyventi blaiviai ir oriai?

 

Motiejus Valančius

31.

Ši išskirtinė asmenybė, kilusi iš garsios Lietuvos kunigaikščių giminės, yra palaidota Florencijoje greta poeto Dantės, dailininkų Džoto ir Mikelandželo, mąstytojo Makiavelio, astronomo Galilėjaus. Greičiausiai neatsitiktinai vėliau šalia buvo palaidotas ir kompozitorius Džoakinas Rosinis. Įvardykite šią asmenybę.

Mykolas Kleopas Oginskis

32.

Kodėl Lietuvoje gegužės būtent 7 d. minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena?

Šią dieną buvo panaikintas spaudos draudimas.

33.

,,Būti žiburiu gyvenimo klystkeliuose“ – šio giminės šūkio grafas laikėsi visą gyvenimą. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, grafas galėjo čia sugrįžti: atgavo Lietuvos pilietybę ir jo giminei priklausiusį dvarą ir parką viename kurorte. Juos jis padovanojo Lietuvos valstybei. Kuriai Lietuvos didikų giminei priklausė šis grafas?

Tiškevičiams

34.

XVII a. Rusijoje įvyko religinė reforma. Jos nepripažinę tikintieji buvo persekiojami kaip valstybės priešai. Gelbėdamiesi jie bėgo iš šalies. Daugelį jų priglaudė Lietuva. Kaip vadinasi ši tikinčiųjų bendruomenė ir dabar gyvenanti Lietuvoje?

Sentikiai

35.

Vilniaus universiteto auklėtinis studijas pradėjo teturėdamas 14 metų. 1831 m. sukilime kovėsi kartu su Emilija Pliateryte ir jos pusbroliais. Pasitraukė į Prūsiją, vėliau pasiekė Paryžių. Mokslo pasaulyje pagarsėjo kaip vienos Pietų Amerikos valstybės, kurioje ilgą laiką gyveno, gamtos išteklių tyrėjas. Jo pavarde pavadinti mineralai, kalnagūbris. Nurodykite šį asmenį.

Ignotas Domeika

36.

Kokias pareigas iš eilės nuo 1883 iki 1886 m. ėjo Jonas Basanavičius, Jurgis Mikšas, Jonas Šliūpas, Martynas Jankus ir Juozas Andziulaitis-Kalnėnas?

Redaktorių

37.

Šis sorbų kilmės poliglotas mokėjo daugiau nei 60 kalbų. Lietuvių kalba sukūrė daugiau kaip 300 eiliuotų kūrinių. Tačiau šį Mažosios Lietuvos šviesuolį išgarsino jo sukurtas eilėraštis, kurį net siūlyta paskelbti Lietuvos himnu. Nurodykite šį asmenį.

Jurgis Zauerveinas

 

38.

Ši sporto šaka kurį laiką buvo vadinama „Kojasvaida“. 1924 m. Paryžiuje vykusiose Olimpinėse žaidynėse Lietuvos debiutas įvyko šioje sporto rungtyje. Nurodykite dabartinį šios sporto šakos pavadinimą.

Futbolas

39.

Kurio istoriko redaguota „Lietuvos istorija“ 1990 m. buvo perleista 100 tūkstančių egzempliorių tiražu, o vėliau pakartota net 155 tūkstančiais?

Adolfo Šapokos

40.

Dar būdama gimnaziste savo bute ji įsteigė slaptą mokyklą, vėliau įkūrė lietuvišką labdaros organizaciją, buvo aktyvi varpininkė, rašytoja. Be to, viena iš dviejų moterų, kurių kandidatūros buvo iškeltos Seimui renkant valstybės prezidentą. Nurodykite šį asmenį.

Gabrielė Petkevičaitė-Bitė

41.

Šis tautinio atgimimo dalyvis projektavo tiltus ir geležinkelius, leido pirmą legalų lietuvišką dienraštį „Vilniaus žinios“. Buvo vienas iš Didžiojo Vilniaus Seimo iniciatorių, Lietuvių mokslo draugijos steigėjų. Jo rūmuose buvo surengta pirmoji lietuvių dailės paroda. Nurodykite šio žmogaus vardą ir pavardę.

Petras Vileišis

42.

1934 m. trijų lėktuvų skrydis aplink Europą yra vienas iš sėkmingiausių ir žymiausių Nepriklausomos Lietuvos aviacijos žygių. Kas buvo šio skrydžio organizatorius ir vadovas?

 

Antanas Gustaitis

43.

Vienas didžiausių lietuvių rezistencijos istorijoje mūšių, kuriam vadovavo Jonas Neifalta-Lakūnas, vyko 1945 m. gegužės 16–17 d. Alytaus apskrityje. Mūšyje žuvo daugiau kaip 40 partizanų, kurių palaikai buvo išniekinti Simno aikštėje. Nurodykite šio mūšio pavadinimą.

Kalniškių mūšis

44.

Ši organizacija prieš Potsdamo konferenciją pasiuntė memorandumą JAV prezidentui ir Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui, prašydama nepripažinti prievartinio Lietuvos įjungimo į SSRS ir pareikalauti, kad sovietai išvestų kariuomenę iš Lietuvos. Koks šios organizacijos pavadinimas?

Vyriausiasis Lietuvos išlaisvinimo komitetas

45.

Jų buvo 35. Daugiausiai – Vytautų, iš viso keturi. Dar trys Broniai, po du Algimantus ir Arvydus, visų kitų – po vieną. Tarp jų buvo ir dvi moterys. Viena iš jų – Meilė. Kaip pasivadino šie asmenys?

Sąjūdžio iniciatyvinė grupė.

 

46.

Lietuva ir UNESCO. Pasaulio paveldo sąraše įtraukti: Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė, Struvės geodezinis lankas. Nematerialaus kultūros paveldo sąraše: Dainų ir šokių švenčių tradicija Baltijos valstybėse, Kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje ir ...   Pabaikite nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Sutartinės, lietuvių dainos

47.

Šis iškilus tarpukario asmuo buvo pirmasis Lietuvos banko valdytojas ir dažnai vadinamas „lito tėvu“. Nurodykite šį asmenį.

Vladas Jurgutis

48.

Tai vienas įspūdingiausių Lietuvos raštijos paminklų. Pradėtas leisti 1953 m., o užbaigtas 1987 m. Jo kūrėjai siekė įteikti „atgijusiai tautai į rankas ir šaltinį žinių apie tai, kuo gyveno laisvajame pasaulyje išsklaidytieji sūnūs ir dukterys, taip pat ir kitos laisvosios tautos tuo laiku, kada pati Lietuva buvo grandinėmis apkalta ir visa krauju paplūdusi“. Kaip vadinamas šis raštijos paminklas?

Lietuvių enciklopedija arba Bostono enciklopedija

49.

Šį Kovo 11-osios akto signatarą žmonės vadino „Pėsčiuoju Riteriu“. Jo vardu pavadintas nacionalinis mokinių geografijos konkursas. Įvardykite šį signatarą.

Česlovas Kudaba

 

50.

Tarpukario Kaunas išsiskyrė savita modernia lietuviška architektūra. Vienas iš unikaliausių šio laikotarpio statinių iškilo 1939 m. per keletą mėnesių ir buvo skirtas Lietuvai įsimintinam tarptautiniam renginiui. Nurodykite šio statinio pavadinimą.  

Kauno sporto halė

51.

Audra, Dailė ir Lietuva. Kokia transporto priemonė sieja šiuos pavadinimus ir garsų 1989 m. žygį?

Jachta

52.

„Aš, kaip ir kiti mano bendraminčiai, manau, kad Sovietų Sąjunga savo ginkluotomis pajėgomis įsiveržė į mūsų šalį [...] Visus pogrindžio, kurio dalyviu aš buvau, veiksmus, nukreiptus prieš sovietinę valdžią, aš laikau teisingais ir nelaikau nusikalstamais. Tik noriu pabrėžti, kad, kiek man teko vadovauti Lietuvos kovotojų už laisvę kovai, aš stengiausi, kad ši kova laikytųsi humanizmo principų [...]. Koks bus teismo sprendimas – man žinoma. Aš vis tiek manau, kad kova, kurią aš vedžiau devynerius metus, duos rezultatų.“ Kas pasakė šiuos žodžius?

Jonas Žemaitis-Vytautas

53.

Apaštališkasis vizitatorius Lietuvai stengėsi atkurti gerus lenkų ir lietuvių santykius, rengė Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto konkordatą, kuris buvo pasirašytas 1927 m. Minint Lietuvos krikšto 600 metų sukaktį, popiežius Jonas Paulius II Ekscelenciją beatifikavo. Nurodykite šį asmenį.

Jurgis Matulaitis

54.

X-Ukmergė-Panevėžys-Pasvalys-Bauskė-X-Cėsys-Valmiera-Rūjiena-Viljandis-Tiūris-Rapla-X. Trūkstamose vietose (X) įrašykite dar trijų geografinių vietovių pavadinimus ir taip užbaigsite šį savitą kelią, 2009 m. UNESCO įtrauktą į „Pasaulio atminties“ sąrašą.

Vilnius, Ryga, Talinas.

 

55.

1963 m. Meksikoje ši gėlė paskelbta nacionaline šalies gėle. XIX a. pirmojoje pusėje ji tapo Lietuvos miestų gėlynų, bajorų dvarelių puošmena. Gydytojas, rašytojas Stanislovas Moravskis daug laiko praleidęs Ustronės (dabar – Jundeliškės) dvarelyje šias gėles ypatingai puoselėjo, jos kėlė aplinkinių susidomėjimą. Kokia tai gėlė?

Jurginas

56.

Kuriame sovietiniais metais leistame leidinyje buvo užrašoma „Perskaitęs duok kitam! Jei gali – padaugink“?

Lietuvos Katalikų bažnyčios kronika

57.

„Jaunoji Lietuva! Tavo dvasios įkvėpti, mes stengiamės tą pasirinktą uždavinį įvykdyti. Mūsų pasisekimas tegu sustiprina Tavo dvasią ir pasitikėjimą savo jėgomis ir gabumais! Bet jei Neptūnas, ar galingas audrų Perkūnas ir mums bus rūstus – pastos mums kelią į Jaunąją Lietuvą ir pašauktų [...] pas save, – tada Tu, Jaunoji Lietuva, turėsi iš naujo ryžtis, aukotis ir pasirengti naujam žygiui.“ Kas šio teksto autoriai?

Darius ir Girėnas

 

 

58.

Šiuo metu Lietuva dalyvauja tarptautinėse karinėse operacijose Afganistane, Kosove, Malyje, Turkijoje ir Indijos vandenyne. O kurioje valstybėje įvyko pirmoji Lietuvos tarptautinė operacija, trukusi 1994–1996 m.?

Kroatija

59.

Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius – antras pagal reikšmę aukščiausias Lietuvos valstybės apdovanojimas, įsteigtas 1919 m. Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu. Juo apdovanojami asmenys, didvyriškai gynę Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Atkūrus Lietuvos valstybę, šiuo ordinu buvo apdovanoti 69 asmenys. Iš jų tik du – ne Lietuvos piliečiai. Vienas jų – žymus branduolinės fizikos mokslininkas atstovas ir SSRS disidentas Andrejus Sacharovas. Kitas – garsus Rusijos politikas. Įvardykite šį asmenį.

Borisas Jelcinas

 

60.

Kokiu tarptautiniu dokumentu, nurodytu Kovo 11-osios Akte, remtasi atstatant Lietuvos nepriklausomą valstybę?

Helsinkio aktu

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta Sekmadienis, 15 kovas 2015 21:24