Home
RAJONINĖ KONFERENCIJA „ROKIŠKIO KRAŠTO DVARAI-KULTŪROS PAVELDO „DEIMANČIUKAI““ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė LIMA Rokiškio skyriaus pirmininkė Rima Šimėnienė   

           Gegužės 15 dieną Rokiškio r. Juodupės gimnazijoje vyko rajono mokinių teorinė - praktinė konferencija „Rokiškio krašto dvarai – kultūros paveldo deimančiukai", kurią organizavo Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos (LIMA) Rokiškio skyrius. Joje dalyvavo rajono gimnazijų istorijos mokytojai ir jų mokiniai. Konferencijos teorinėje dalyje buvo skaitomi pranešimai apie Rokiškio r. dvarus.

Pranešimą „Panemunio dvaras: praeitis ir dabartis" skaitė Pandėlio gimnazijos III g klasės mokinės Ineta Baronaitė ir Viktorija Šleikutė (mokytoja Virginija Adomėnienė). Obelių dvaro istoriją filmuota medžiaga pristatė Obelių gimnazijos II g klasės mokiniai Aistė Palivonaitė, Laura Krivilevičiūtė, Skaidra Bieliūnaitė, Liveta Šablinskaitė, Tomas Kelečius, Edvinas Juškėnas (mokytoja Dalia Kvedaraitė). Salų dvaro grožį ir jo parko unikalumą įdomiai pristatė Juozo Tumo Vaižganto gimnazijos Senųjų rūmų padalinio III g mokinė Neda Letukytė (mokytoja Dalia Golubeckienė), o Romuvos padalinio III g klasės mokiniai supažindino su svarbiausiais išlikusiais Rokiškio dvaro statiniais ir edukacinėmis dvaro programomis (mokytoja Diana Meškauskienė). Konferencijos šeimininkai Juodupės gimnazijos mokiniai pristatė du pranešimus: IIg klasės mokinės Samanta Juodelytė, Diana Isajevaitė ir Aušrinė Šabanskaitė (mokytoja Rima Šimėnienė) skaitė pranešimą „Onuškio dvaras – Lietuvos akropolis", kurį paįvairino filmuota medžiaga iš paties dvaro teritorijos ir Onuškio kaimo muziejaus. 7 klasės mokinės Kamila Kitabova, Kamilė Maračinskaitė ir Martyna Povilavičiūtė (mokytoja Rima Šimėnienė) supažindino su Ilzenbergo dvaro praeitimi ir dabartimi, vystomu biodinaminiu ūkiu.
            Visos konferencijoje dalyvavusios gimnazijos gavo Rokiškio r. Švietimo centro padėkas, o pranešimus skaitę mokiniai buvo apdovanoti ne tik padėkomis, bet ir išvyka į UAB „Ilzenbergo dvaras". Konferencijos dalyvius pasitiko Ilzenbergo dvaro darbuotojas Darius Kazlauskas, kuris mielai aprodė ūkio aruodus, naują malūną, sodą, intensyviai tvarkomą dvaro pastatą, įrenginėjamus parko statinius. Visus labiausiai sužavėjo nuostabaus grožio Meilės tiltas į Ilgio ežero salą ir salos ąžuolas, menantis gražią dvaro legendą. Pasigrožėję atgyjančiu dvaro parku, aplankėme pastatytą stilingą gyvenamąjį namą, svetingai buvome pakviesti paragauti dvare gaminamos produkcijos. Gardžiavomės medumi, dvare kepama duona, pyragu, sausainiais, sūriais, gaivinomės skaniu gėrimu.
          Daug pamatę, sužinoję ir padėkoję už svetingumą, išskubėjome namo. Tai buvo pirma mokinių istorijos konferencija rajone. Reikia viltis, kad gims graži tradicija ir rajono istorijos mokytojai skatins mokinius nepamiršti savo krašto , savo istorijos, ieškoti vis naujų „deimančiukų".

 

IMG 8426 Mobile IMG 8314 Mobile

IMG 8349 Mobile IMG 8461 Mobile

IMG 8367 Mobile

 

Paskutinį kartą atnaujinta Trečiadienis, 20 Gegužė 2015 07:47