Home
KVIEČIAME MINĖTI BIRŽELIO 14-ĄJĄ - GEDULO IR VILTIES DIENĄ PDF Spausdinti El. paštas

     Tarptautinė komisija kartu su kitomis institucijomis, kaip ir kasmet, inicijuoja Birželio 14-osios – Gedulo ir vilties dienos minėjimą Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigose bei kitose švietimo institucijose. Šiemet minėsime jau 74-ąsias pirmųjų trėmimų metines, kai per vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta apie 17 500 žmonių.

 

    Šiemet siūlome organizuoti paminėjimus pavadinimu „Ilgesio pieva". Idėja pavadinimui gimė iš dabar Alytuje gyvenančios tremtinės prisiminimų: „man ne vosilkos (rugiagėlės) asocijuojasi su trėmimais, o aguonos, skaisčiai raudonus žiedus į saulę tiesiančios, vėjo siūbuojamos, gležnos, augančios pačiose netikėčiausiose ir, rodos, netinkamiausiose vietose, tokiose kaip geležinkelio bėgiai ar pakelės, nejaukiai primenančios šviežio kraujo lašus ir gyvąsias atminties žaizdas. Aguonų nepastebėti neįmanoma: jos taip traukia žvilgsnius savo skaisčiu raudoniu – užtenka vos keleto aguonų, kad ištisas rugiagėlių ar ramunių laukas įgautų naują prasmę. Trapi aguona tai lyg trapi taika, skaisčiai raudonas žiedas lyg kraujas".
Šios buvusios tremtinės prisiminimuose išliko žydinti lietuviška pieva, kurią matė pro medinio vagono plyšius, būtent – įvairiaspalvė pieva su ramunėmis, rugiagėlėmis ir aguonomis stipriai įsirėžė į atmintį.
Pilietinei iniciatyvai organizuoti siūlome sukurti įvairiaspalves Lietuvos laukų gėles, kuriomis galime papuošti simbolines atmintinas vietas, primenančias tremtis ir Lietuvos gyventojų netektis sovietų okupacijos laikotarpiu.

Pilietinės iniciatyvos „Ilgesio pieva" aprašymas

Pilietinės iniciatyvos tikslai:
• prisiminti mūsų šalies istoriją, pagerbti buvusius tremtinius ir lagerių vargus patyrusius žmones;
• paskatinti mokinius sužinoti apie trėmimus ir deportacijas iš artimiausios savo aplinkos: tėvų, senelių, prosenelių bei tų įvykių liudininkų – buvusių tremtinių ir politinių kalinių.

Pilietinės iniciatyvos uždaviniai:
- Paskatinti mokinius pasidomėti savo artimiausioje aplinkoje apie senelius, prosenelius ar kitus giminaičius, kurie buvo ištremti, išsiųsti į lagerius.
- Paskatinti mokinius paskaityti tremtinių atsiminimus, paieškoti prisiminimuose tokių vietų, kurios pasakoja apie tas emocijas, kurias išgyveno tremtiniai ir buvę politiniai kaliniai.
- Pagaminti pilietinės iniciatyvos simbolius – rugiagėles, ramunes, aguonas iš popieriaus ar kitos medžiagos.

Rekomendacijos paminėjimui:
• Pasiūlykite mokiniams pakalbėti su savo tėveliais, seneliais ar vyresniais giminaičiais apie šeimoje, giminėje nukentėjusius nuo sovietinės okupacijos žmones: ištremtus, išsiųstus į lagerius. Paprašykite, kad sužinotų tų artimųjų vardus, istorijas, galbūt tremties ar įkalinimo vietą. Tuomet Gedulo ir vilties dienos paminėjimas taps labiau suprantamas, priartinantis Lietuvos istoriją prie asmeninės šeimos, giminės istorijos.
• Renginio metu mokiniai gali pasidalinti išgirstomis istorijomis apie tremiamus žmones, perskaityti ištraukas iš buvusių tremtinių istorijų, kuriose jie pasakoja apie ilgesį Lietuvai, prisimena tą momentą, kuomet buvo ištremti ir apie tai, kas labiausiai įsiminė, kai buvo tremiami iš savo gimtųjų vietų.
• Pagamintomis gėlėmis siūlome papuošti tam tikrą vietą savo gyvenamojoje teritorijoje, kuri numatyta paminėjimui organizuoti:
a) Galima susmaigstyti gėles, kad atrodytų kaip žydinti pieva.
b) Galima iš pagamintų žiedų išdėlioti paminėjimo pavadinimą „Ilgesio pieva" ir tuomet renginio metu paaiškinti – kodėl toks pavadinimas, kokį ilgesį jis reiškė.
c) Galima iš gėlių sudėlioti tokį simbolį, kaip „Gedimino stulpai" (ar kitą lietuvišką simbolį), kuriais tremtiniai kartais puošdavo savo laiškus, taip išreikšdami ilgesį Tėvynei. Tuo pačiu, su mokiniais būtų galima aptarti mūsų nacionalinius simbolius – kuo jie buvo svarbūs ištremtiems žmonėms ir kuo jie svarbūs dabar mums, gyvenantiems Nepriklausomoje Lietuvoje.

Renginio vieta ir laikas

Mokyklų bendruomenės pačios pasirenka paminėjimui skirtą dieną birželio mėnesio pradžioje.
Vietą minėjimui mokyklos pasirenka savo nuožiūra: mokyklos teritorija ar miesto/miestelio vieta, susijusi su sovietinio režimo aukų įamžinimu. Labai siūlome į savo organizuojamus renginius pakviesti Jūsų vietovėse gyvenančius buvusius politinius kalinius ir tremtinius.
Vilniuje oficialus renginys Aukų gatvėje vyks birželio 15 dieną (nes šiemet birželio 14-oji yra sekmadienis). Vilniaus mokyklų atstovai, kurie planuoja dalyvauti oficialiame valstybiniame renginyje – su gėlėmis laukiami birželio 15 dieną, o tos Vilniaus mokyklų bendruomenės, kurios paminėjimą organizuos mokykloje ar savo mikrorajone – dieną ir valandą minėjimui pasirenka savo nuožiūra.

Tarptautinės komisijos sekretoriatas kasmet, nuo 2004 metų, inicijuoja pilietines iniciatyvas, skirtas Gedulo ir vilties dienai paminėti. Šių iniciatyvų tikslas paskatinti moksleivius būti aktyviais minėjimų dalyviais, dalyvauti gyvoje istorijos pamokoje – gyvai, renginio metu, pabendrauti su buvusiais tremtiniais ir politiniais kaliniais. Siekiame, jog būtų puoselėjama istorinė atmintis ir renginių metu vyktų kartų dialogas.

Labai prašome susidomėjusius šia pilietine iniciatyva ir savo mokyklose planuojančius minėti Gedulo ir vilties dieną pateikti trumpą informaciją Tarptautinės komisijos sekretoriatui el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai

Registruojantis prašytume nurodyti:
• Pilną mokyklos pavadinimą;
• Mokyklos el. pašto adresą;
• Kontaktinį asmenį;
• Planuojamo renginio vietą ir laiką.

Iškilus klausimams maloniai prašome kreiptis elektroniniu paštu: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai , Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai arba telefonu: 8 706 63818.

Nusikaltimams

Paskutinį kartą atnaujinta Penktadienis, 22 Gegužė 2015 21:05